Velkommen til fagbloggen Gode praksiser i et flerkulturelt studiemiljø.

Kari Mari, Marit inviterer til pedagogiske refleksjoner og diskusjoner om mangfold og læring.


mandag 8. april 2013

Forkurset ved Universitaet zu Koeln inspirerer


Vi er i Køln for å se hvordan Universitaet zu Koeln arbeider for å bedre læringsvilkårene til sine internasjonale studenter. Universitaet zu Koeln har 46 000 studenter og 10 % av disse er internasjonale studenter. Undervisningsspråket er tysk og studentene har bestått de språktestene som kreves. Alle studenter fra land utenfor EU, må likevel ta et forkurs (presemester). Tidligere var det et frafall på 50 % blant de internasjonale studentene, og dette er et tiltak for å sikre gjennomføring og gode studieresultater.

Presemesteret består av:

-        språkopplæring i tysk etter nivå
-        opplæring i fagspråk etter hvilke studieprogram de skal ta
-        orientering om universitetet; tilbud, krav og rettigheter m.m.
-        flerkulturell forståelse
-        studieforberedende emner; samarbeid, presentasjonsteknikk, skrivekurs, læringsstiler m.m.
-        et par eksamensemner på det studieprogrammet de vil bli en del av, noe som frigjør tid og bidrar til at de har et forsprang i studiene når de begynner for fullt
-        mentorordning; kontakt med tidligere studenter som nå er i arbeid og som kan være veivisere inn i yrkeslivet
-        studybuddy; kontakt med studenter som har kommet lengre i sine studier og som kan være veivisere i studiene

Dette programmet har mye til felles med ulike tilbud ved HiOA, for eksempel studieforberedende kurs, kurset Språk og kommunikasjon for utdanning og profesjon og Studieverkstedet. Vi vet at enkelte av våre innvandrerstudenter ved HiOA trenger mer språklig, faglig og kulturell forberedelse enn det de allerede har, for å sikre gode studiekarrierer. De trenger et forkurs som går over ett semester der de gjør seg kjent med høgskolens ulike krav. At de også kan gjøre seg ferdig med enkelte studieemner som for eksempel anatomi eller medikamentregning, er en god idé. Det vil bidra til at forkurset oppleves aktuelt samtidig som det frigjør tid når de begynner på de ordinære studiene.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar