Velkommen til fagbloggen Gode praksiser i et flerkulturelt studiemiljø.

Kari Mari, Marit inviterer til pedagogiske refleksjoner og diskusjoner om mangfold og læring.


torsdag 14. mars 2013

Straffe høgskolene for studentfrafall?

Igjen er utdanningsinstitusjonene i søkelyset - og ikke med positivt fortegn. Det er stort studentfrafall i høyere utdanning, og HiOA er en av verstingene. http://www.aftenposten.no/

Skal høgskolen straffes for dette, og i så fall av hvilken grunn? 

En utdanningsinstitusjon skal alltid arbeide for bedre kvalitet på sin undervisning og veiledning, det er vi alle enige om. Men utdanningsinstitusjonen kan ikke påta seg skyld for alt studentfrafall.

Ja, det er sant at mange studenter slutter , og årsakene er mange. Ikke alle studenter skal gjennomføre en høyere utdanning, kanskje er det rett at noen av disse slutter allerede det første året. Og de som har evner og ønsker å fullføre sin utdanning, enten det er en bachelorutdanning eller en masterutdanning, får både muligheter og støtte. Det gjøres mye ved HiOA for å støtte studentene, men studentene må selv ville, og de må være villige til å gjøre en innsats.

Senest i dag har vi hatt et møte med en av høgskolens bachelorutdanninger for å bistå lærerne i deres arbeide med å støtte studentene i skrivearbeidet, gi systematisk skriveopplæring og veiledning i skriveprosessen. Lærerne ønsker å gjøre studentene gode, til å mestre de å skrive faglige oppgaver og få et faglig læringsutbytte av det arbeidet de gjør. Utdanningen er altså villig til å yte ekstra og gå inn i et prosjektsamarbeid med oss for å nå sine mål.

Mange andre eksempler kan nevnes, og gode resultater er gjort rede for i flere publiserte rapporter og artikler. Studieverkstedet ved HiOA, et tilbud til alle studenter ved høgskolen, er et godt eksempel på at det nytter og at det faktisk gjøres mye for å hjelpe studentene til gode resultater og hindre frafall. Men igjen - studentene må gjøre en innsats selv. De må søke støtte og hjelp der det finnes, og de må ville studere!


Kjenner våre valgte politikere til dette eller velger de å ignorere de gode eksemplene i jakten på syndebukker og enkle løsninger? Tror en virkelig at økonomiske sanksjoner gir økt kvalitet?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar