Velkommen til fagbloggen Gode praksiser i et flerkulturelt studiemiljø.

Kari Mari, Marit inviterer til pedagogiske refleksjoner og diskusjoner om mangfold og læring.


fredag 23. september 2011

Deltakelse i samfunnsdebatten fra alle grupper

11 av Arbeiderpartiets 20 bystyrerepresentanter har minoritetsbakgrunn. Så flott, tenker jeg, det er viktig med bredde. Uten at ulike saker sees fra flere synsvinkler, uten gnisninger av noe slag, kommer vi ikke videre. Jo flere synspunkter, jo bedre.
Men selvfølgelig uteblir ikke kritikken. Det stilles spørsmål ved om disse representantene virkelig er de beste i partiet - de er valgt inn fordi noen har flyttet dem oppover på listen, ikke pga sin dyktighet. Historier om hvordan minoriteter overtaler "sine" til å stemme på dem er allerede ute i mediene. Hva er det kritikerne frykter? Hva er egentlig denne dyktigheten de etterspør?
En opplevelse av dyktighet har trolig noe med språkferdigheter å gjøre. I Norge har vi liten tradisjon for "annerledes norsk". Vel - så la oss bli bedre. Vi som er født inn i det norske språket bør kanskje - og litt kvikt - begynne å tenke på norsk-pakistansk, norsk-indisk osv som ulike dialekter innen det norske språket. En innvandrer vil aldri beherske språket som en innfødt, samme hvor dyktig han eller hun er. Det er for mye forlangt. Og det gjelder enten innvandreren er norsk og har utvandret til Frankrike eller en innvandrer som har kommet til Norge fra et annet land. Men de har så mye mer, noe vi som er født og oppvokst i det enkelte landet ikke har.
Høyre vant valgkampen i Oslo. I deres valgkampprogram kan en lese: "[D]en store minoritetsbefolkningen representerer et positivt mangfold..." Jeg vil gjerne tilføye: "La denne ressursen bli en ressurs!"
Gjennom mitt arbeid treffer jeg mange innvandrere, ressurssterke innvandrere. Mange av disse ønsker å delta aktivt i samfunnet. De ønsker språkkurs utover det som tilbys i dag for å lære språket slik at de kan gjøre seg gjeldene både blant kolleger på arbeidsplassen og i samfunnsdebatten. De ønsker å lære å snakke og skrive slik at de kan fremme sine kunnskaper og sine meninger. De ønsker å bli sett og hørt. Slik er det ikke i dag.
Vi har utviklet kurset SKOMP - språk og kommunikasjon i utdanning og profesjon. Oslo kommune har en gylden sjanse til å innfri sine løfter om de ønsker. Vi samarbeider gjerne om et godt tilbud for Oslos borgere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar