Velkommen til fagbloggen Gode praksiser i et flerkulturelt studiemiljø.

Kari Mari, Marit inviterer til pedagogiske refleksjoner og diskusjoner om mangfold og læring.


onsdag 21. april 2010

Utdanningskvalitetsprisen til studentstøtte


NTNU-prosjektet ForVei vant NOKUTs utdanningskvalitetpris. ForVei er et sentralisert studentstøttetilbud. Førsteårsstudenter tilbys en forebyggende individuell veiledningssamtale med rådgiver. Der snakker de om utfordringer som student og veien videre. At ForVei vant denne prisen er inspirerende for andre miljø. Ikke minst for PLUSS.

Interkult-prosjektet PLUSS, som er et samarbeidsprosjekt mellom Studieseksjonen, Læringssenteret, Pedagogisk utviklingssenter ved HiO, arbeider med å utvikle et helhetlig og målrettet system for inkluderende studentstøtte. Studentstøtten skal være rettet mot hele studieforløpet fra rekruttering til overgangen til arbeidslivet, og er et pluss for studiekvaliteten ved høgskolen.

PLUSS gir en rekke tilbud, blant annet kan studenter fra alle avdelinger og fag komme til studieverkstedet i Læringssenteret og få veiledning av erfarne pedagoger, her kan de også få samtale om egen tekstproduksjon med skrivementorer (studenter som har gjennomført et kvalifiseringsprogram). I tillegg kan studenter som trenger ekstra støtte av psykiske eller fysiske årsaker, få en studentmentor å støtte seg til. PLUSS arrangerer en rekke kurs, blant annet innen temaene: skriving, lesestrategier, studieteknikk og IKT. Dessuten har det studieforberedende kurset HiO tilbyr, koplet seg til PLUSS. Målet for alt arbeidet er en vellykket studentkarriere. For å sikre kvalitet i tilbudet, blir tiltakene fortløpende evaluert og i tillegg er det etablert et nettverk med representanter fra høgskolens ulike avdelinger og enheter.

Prosjektperioden for PLUSS er snart over. Alt innsamlet data viser at PLUSS bidrar til studentgjennomføring og til opplevelse av studiekvalitet. Nå gjenstår det bare at HiO erkjenner verdien av prosjektet og implementerer det i den ordinære driften. Enkelte HiO-miljø mener at all studentstøtte skal ligge på avdeling, imidlertid viser data fra PLUSS at sentralisert studentstøtte ikke overtar avdelingens ansvar for studentene. I stedet er PLUSS et nyttig supplement til de som trenger det lille ekstra for å nå sine mål.


Høyere utdanning har store studentkull i vente. Det vil gi nye utfordringer i forhold til kvalitet i utdanning og en velfungerende, allmenn studentstøtte vil være nødvendig.

2 kommentarer:

  1. PLUSS og studentstøtten er et vellykket tiltak. Studentstøtte i denne formen har vært tilbudt i en årrekke og er veldokumentert. Det nye er at tilbudene i prosjektperioden er samlet og tilbys sentralt. Samarbeidet mellom PUS, Læringssenteret og Studentservice har vært et fruktbart samarbeid som har gitt tilbudet tyngde og vekker interesse og nysgjerrighet både nasjonalt og internasjonalt. Vår store utfordring er hvordan få anerkjennelse i eget miljø og få aksept for sentraliserte tilbud til studentene på tvers av faggrenser. Vi stanger stadig hodet mot veggen, men gir oss ikke og fortsetter videre!

    SvarSlett
  2. Jeg takker for flotte ord og det gleder meg at vi i ForVei kan inspirere til videre arbeid hos dere i PLUSS. Å sette studenten sentrum, med fokus på studentens egne ressurser og evner er nøkkelen til studentens egen utvikling og motivsjon. ForVeis mål er at alle studenter som er innom for en prat med oss er at han/hun skal oppleve å bli Møtt, Sett, Hørt, Respektert og Likt. Vi kaller det MSHRL og er vårt motto i alle våre aktiviteter. Vi ser at MSHRL er nøkkelen til vår suksess!

    Stå på med det videre arbeidet og ta gjerne kontakt. Vi har mye å lære av hverandre.

    Med vennlig hilsen

    Ilan Dehli Villanger
    Prosjektleder ForVei, NTNU

    SvarSlett